KORONAVIRUS

Uništava li ozoniranje vozila novi koronavirus?

Niti jedan medicinski događaj u bližoj povijesti nije imao takav utjecaj na globalno zdravlje i ekonomiju kao koronavirus i njime uzrokovana bolest COVID-19. Jedan od načina sprječavanja ove pošasti je redovita dezinfekcija stambenog i radnog prostora te javnih mjesta.

Jedan od često korištenih načina za dezinfekciju je dezinfekcija ozonom. Ozoniranje se često koristi u bolnicama za sterilizaciju opreme i prostora. Korištenje ozona u zdravstenim ustanovama znatno smanjuje ili sprječava širenje bakterija i virusa, no trenutno goreće pitanje je ubija li ozon i SARS CoV-2 virus, uzročnik COVID-19 zaraze.

Ozoniranje dokazano uništava SARS CoV

Iako za sada nema naučno provedenih testova koji bi nedvojbeno utvrdili da ozoniranje može uništiti trenutnu mutaciju koronavirusa SARS CoV-2 koja izaziva COVID-19 postoji više dokaza da je tome tako:
• tjekom SARS epidemije 2003 godine ozon je uspješno korišten za dezinfekciju prostora od SARS COV-1 virusa koji uzrokuje ovu opasnu bolest
• SARS CoV-1 virus kao i akualni SARS Cov-2 spadaju u porodicu korona virusa. Zbog toga je vrlo vjerojatno da tretman ozonom uništava i ovu podvrstu koronavirusa


Kako ozon uništava koronavirus

Korona virusi spadaju u viruse sa ovojnicom koji su osjetljiviji na dezinficijense . Ozon je najjači poznati oksidans poslije fluorida i uništava ovaj tip virusa tako što ulazi kroz njegovu vanjsku ovojnicu u jezgru i uništava virusni RNK. Ozon uništava vanjsku ovojnicu virusa u procesu zvanom oksidacija. Pojednostavljeno, izlaganje koronavirusa dovoljnoj koncentraciji ozona u dovoljnom vremenskom trajanju uništiti će ili oštetiti 99% virusa

Koji su rizici kod tretiranja ozonom

Udisanje ozona u koncentracijama potrebnim za dezinfekciju štetno je po zdravlje pa se ne smiju dezinficirati prostori u kojima trenutno borave ljudi. Simptomi trovanja ozonom mogu biti kašalj i otežavanje simptoma bolesti kao što je astma. Prostor koji se dezinficira mora biti ispražnjen od ljudi i životinja, a nakon završetka ozoniranja tretirani prostor mora se izračiti. Prednost je što se ozon brzo razgrađuje i već za 30 minuta većina ozona pretvara se u kisik.

Koliko ozona je potrebno za efikasnu dezinfekciju

Prag koncentracije ozona od kojeg počinje dezinfekcija je 1g na 10m3 prostora. Ako uzmemo da standardna osobna vozila imaju volumen kabine od nekoliko m3, a uređaj za ozoniranje proizvodi 1g/h ozona, proizlazi da je korištenje uređaja u vremenu 15-30 minuta dovoljno za uspješnu dezinfekciju putničkog prostora automobila. Kod lakih teretnih vozila i kombija volumen je do otprilike 10 m3 pa vrijeme treba produžiti na nekih sat vremena ili koristiti jači model ozonatora koji proizvodi 4g/h. Za dezinfekciju radnih prostora svakako se preporuča ozonator sa većim kapacitetom.

Uređaji za ozoniranje

Ta tržištu se nudi hrpa uređaja, od malih baterijskih ozonatora za frižider do industrijskih uređaja koji koštaju tisuće Eura. Kod nabavke ozonatora budite sigurni da uzimate proizvod sa garancijom renomiranog proizvođača koji jamči za specifikacije svog proizvoda jer mnogi jeftini “no name” uređaji pokazali su se u najbolju ruku vrlo upitne kvalitete ili potpuno beskorisni. Kod nas u web shopu možete nabaviti dva modela renomiranog proizvođača u automobilskoj industriji MAGNETI MARELLI. Oba su prilagođena dezinfekciji i dekontaminaciji motornih vozila. U vrijeme karantena i velike opasnosti od COVID-19 pošasti ovi uređaji najbrži su i najsigurniji način da dezinficirate vozilo zaprimljeno na servis i time osigurate majstore koji će raditi na njemu. Uzmite u obzir da se u boljim autopraonicama ovakav tretman dezinfekcije i otklanjanja neugodnih mirisa naplaćuje 100 do 300 kn što ga čini dobrim načinom za dodatnu zaradu i proširenje ponude usluga čak i onda kada koronavirusi više ne budu aktualni. Manji model OZONE MAKER sa proizvodnjom ozona 1 g/h idealan je za osobna vozila u kojima osim dezinfekcije vozila i sustava klimatizacije vrlo uspješno otklanja sve neugodne mirise (cigarete, znoj, vlaga, kućni ljubimci). Jači model OZONATOR MX4000 sa proizvodnjom ozona 4 g/h namijenjen je ozoniranju teretnih vozila, autobusa, hladnjača i sličnih prostora.

Izvor - K Dijagnostika

Cijene dezinfekcije

Putnička vozila


15 KM po vozilu (*)
trajanje: 30 minuta
+gratis provjera vozila
+popust 10% na sledećem servisu
Kontakt

Taxi vozila


10 KMpo vozilu (*)
trajanje: 30 minuta
+gratis provjera vozila
+popust 10% na sledećem servisu
Kontakt

Kombi vozila / kamion


20 KM po vozilu (*)
trajanje: 1 sat
+popust 20% na svakoj sledećoj dezinfekciji
Kontakt

Autobusi


30 - 50 KM po vozilu (*)
trajanje: 3 - 4 sata
+popust 20% na svakoj sledećoj dezinfekciji
Kontakt

*Za vlasnike većeg broja vozila uslovi se zasebno dogovaraju.